Strange startup and drive mode issues

Discussion in 'SRT Hellcat TSB's' started by Justin_M_2, Jul 16, 2015.

  1. Justin_M_2

    Justin_M_2 Rookie

    Joined:
    Dec 21, 2014
    Messages:
    16
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Iowa
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    Has anyone else had either of the below issues??

    1. When I start the car it revs up high like it should when the car is cold. However when I start it up after its been shut off for a few minutes, it starts very low idle and almost gargles a little. The other day it started for half a second, died, then gave me this really weird wineing sound, then started up again. ?????

    2. I've noticed when it did the above or starts with a lot to gargle, it reset my custom drive mode. I have to go in and repick my custom settings.

    Please help!! Thanks!!
     
  2. B5 Blue

    B5 Blue Platinum Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Messages:
    6,857
    Likes Received:
    1,742
    Trophy Points:
    1,178
    Location:
    Michigan
    Vehicle:
    Charger SRT Hellcat
    Never had either happen to me. Did you get a fuel line recall done? If so was it only after that?
     
  3. Justin_M_2

    Justin_M_2 Rookie

    Joined:
    Dec 21, 2014
    Messages:
    16
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Iowa
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    Yes I had that recall done. I also did the pcm and trans flash as well at that time. I think it was after all that.
     
  4. B5 Blue

    B5 Blue Platinum Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Messages:
    6,857
    Likes Received:
    1,742
    Trophy Points:
    1,178
    Location:
    Michigan
    Vehicle:
    Charger SRT Hellcat
    A few on here had the dying issue TallCool1 whatever happened with yours?
     
  5. goingsolo2

    goingsolo2 Beast will be back bigger and better than ever! Hellcat Car Club Gold Supporting Member Hellcat Supporting Vendor

    Joined:
    Oct 29, 2014
    Messages:
    1,478
    Likes Received:
    581
    Trophy Points:
    313
    Location:
    Long Island, NY
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    I'm still have a rough first start of the day since the fuel line recall. It always starts but it never happened so rough and with a hesitation before the recall.
     
  6. TallCool1

    TallCool1 Gold Member Hellcat Car Club Gold Supporting Member Nat'l Hellcat Tech Advisor HCC Charter Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Messages:
    2,392
    Likes Received:
    791
    Trophy Points:
    458
    Location:
    Pacific NW
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    I thought I solve it after changing gas, not. Happened yesterday 1st time in a while. Seems maybe outside or ambient temp related, maybe. Higher ambient temp at cold start, less frequent. Dunno. Maybe. Bothers the shit out of me in cold temps makes remote start almost useless, best case unreliable.

    It'll be sometime before I tear into further. I did open case with SRT. Back to shop many times as you know. Rail replaced twice no difference. Never tore into detailing injector performance, rail pressure or decay etc. That will be an all day ordeal, hooked up to WiTech, probably fall time. I may record some data with my scantool and torque pro, to see what it shows between now and then.
     
    • Like Like x 1
  7. TallCool1

    TallCool1 Gold Member Hellcat Car Club Gold Supporting Member Nat'l Hellcat Tech Advisor HCC Charter Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Messages:
    2,392
    Likes Received:
    791
    Trophy Points:
    458
    Location:
    Pacific NW
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    In reading 1st post my car behaves bass awkward, only happens cold start, after car hasn't ran for quite a long time. Never warm, never 2nd attempt on cold start. Only 1st attempt cold start. Otherwise perfect.
     
  8. Paladin06

    Paladin06 Have Guns Will Travel Staff Member Hellcat Car Club Gold Supporting Member

    Joined:
    Sep 3, 2014
    Messages:
    4,641
    Likes Received:
    1,785
    Trophy Points:
    778
    Location:
    San Tan Valley, AZ
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    I would take it to the dealer and have them put it on the analyzer. Somethings very wrong. IMVHO
     
    • Agree Agree x 1
  9. TallCool1

    TallCool1 Gold Member Hellcat Car Club Gold Supporting Member Nat'l Hellcat Tech Advisor HCC Charter Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Messages:
    2,392
    Likes Received:
    791
    Trophy Points:
    458
    Location:
    Pacific NW
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    Oh agree have done so many times, but, not hooked up when cold, so... But no DTC's set, nothing obvious seen. Need to due when it shows...

    (Never once heard a whine like original op, but his issue written happens when warm. And does appear priming fuel pump with key on and waiting, seems to reduce frequency on mine... at 1st cold start.)
     
  10. Paladin06

    Paladin06 Have Guns Will Travel Staff Member Hellcat Car Club Gold Supporting Member

    Joined:
    Sep 3, 2014
    Messages:
    4,641
    Likes Received:
    1,785
    Trophy Points:
    778
    Location:
    San Tan Valley, AZ
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    Very strange. I guess after my black hood hell experience, I've been pretty lucky. Hope you get it resolved soon. Keep us informed.
     
  11. Justin_M_2

    Justin_M_2 Rookie

    Joined:
    Dec 21, 2014
    Messages:
    16
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Iowa
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    Yeah on cold start mine really starts great and revs up. After I drive it and shut it off, then restart it, it starts kind of hesitantly. Only scared me one time when it didn't start right away and made some winding sound then started.

    As for the SRT drive modes, the custom mode always resets after a weird start too...weird...
     
  12. Fast cat

    Fast cat BANNED Hellcat Car Club

    Joined:
    Sep 23, 2014
    Messages:
    2,267
    Likes Received:
    713
    Trophy Points:
    498
    Location:
    Indiana
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    I know magnummrk was having a problem like the one you guys are describing. I think he was trying an oiled air filter. And was thinking that might have had something to do with it!
     
  13. mblasr

    mblasr Silver Member

    Joined:
    Jan 13, 2015
    Messages:
    182
    Likes Received:
    79
    Trophy Points:
    178
    Location:
    Northern California
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    Does this happen with remote start , button start ,both?
     
  14. hellcat1

    hellcat1 Gold Member

    Joined:
    Sep 27, 2014
    Messages:
    10,668
    Likes Received:
    2,026
    Trophy Points:
    778
    Location:
    Michigan
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    Hearing these issues, is the reason I have not had my recall done, I don't want to start having an issues with something that's there is nothing wrong with to begin with... I wonder if anyone on this forum has actually had a fuel rail leak of any kind....
     
  15. Lord Hellcat

    Lord Hellcat Gold Member Hellcat Car Club Gold Supporting Member HCC UK President HCC Charter Member

    Joined:
    Jan 6, 2015
    Messages:
    1,488
    Likes Received:
    642
    Trophy Points:
    463
    Location:
    UK
    Vehicle:
    Challenger SRT Hellcat
    I'm been thinking somewhat along the same lines. I've found a fuel rail and it is on its way. But is it a new fuel rail issue or just the PCM updates the dealer carries out that is causing the problem. I have no worries there
     

Share This Page

Search tags for this page

2015 challender srt dies after first start of the day

,

charger hellcat strange startup

,

dodge challenger hellcat fuel pump weird sound

,

does anyones challenger hellcat make weird noises

,

srt drive modes pcm update